Tyskland 5 dage

17.-22. maj 2016

 

Dag 1: (udtur)

Efter opsamling går turen gennem et forårsklædt landskab til det første mål Lutherstadt Wittenberg. Undervejs serveres et rundstykke og kaffe, og I kan styrke jer på madpakken fra Allan’s Dinér.

 

Dag 2: (Wittenberg)

Ingen anden by er så tæt knyttet til reformatoren Martin Luthers virke som Wittenberg, som med rette bærer sit ”fornavn” Lutherstadt. Her levede og virkede Martin Luther i 35 år; først som munk, prædikant og senere som teologiprofessor på det dengang fremragende universitet, indkaldt af fyrsten Frederik den Vise. Efter morgenmaden tager I på byvandring gennem den gamle bydel med renæssance rådhuset og den historiske markedsplads.

 

Schlosskirche Wittenberg

Første ophold gøres ved den gamle eg i Collegienstrasse, hvor Luther afbrændte pavens bandbulle, derfra til Stadtkirche, hvor han prædikede som katolsk præst og videre til Schlosskirche med den berømte bronzedør, på Luthers tid en trædør. På den opslog han den 31. oktober 1517 de 95 Teser. Et program for hans kommende forelæsninger, men som også blev gnisten til reformationen.

 

 

 

 

Lutherhaus

Efter frokosten på Brauhaus Wittenberg besigtiges Lutherhaus, det sorte kloster, en gave til Luther fra landsfyrsten Frederik den Vise. Her boede Luther siden 1508, først som munk og fra 1525 som evangelisk præstepar efter at have giftet sig med den tidligere nonne Katharina von Bora. Bygningen rummer i dag verdens største reformations-museum og står siden 1996 på Unescos liste over verdens kulturarv.

 

 

 

 

Dag 3: (Eisleben)

Efter morgenmaden pakkes kufferten for at fortsætte turen til næste overnatningsby Erfurt. Undervejs gør I ophold i Luthers fødeby Eisleben (1483), hvor han også døde (1546) under et kort ophold og efter sin sidste prædiken i Andreaskirken. Her begyndte han sin skolegang. I skal se fødestedet, som også er anerkendt som verdens kulturarv. Inden I forlader byen, indtages frokosten i Lutherschenke.

På den videre vej passerer I Luthers barndomby Mansfeld, hvor hans far skaffede familien “brød på bordet” ved minedrift. Det var på vandreturen herfra tilbage til studiebyen Erfurt, at Luther under et tordenvejr i sin angst udstødte ordene ”Hellige Anna hjælp mig, jeg lover at blive munk”. Trods faderens protest holdt han sit løfte, afbrød jurastudiet og bankede på døren til Augustinerklostret og blev munk.

Sidst på eftermiddagen ankommer I til hotel Radisson Blu i Erfurt, delstaten Thüringens hovedstad, som allerede på Luthers tid var et kulturelt og økonomisk center.

 

Dag 4: (Erfurt)

Erfurt er byen, hvor munken Luther studerede teologi og blev præsteviet. Den kan bryste sig af en velbevaret historisk, middelalderlig bykerne med ca. 25 sognekirker, talrige bindingsværks- og borgerhuse. Domkirkebjerget domineres af byens to katolske vartegn: Mariendom og St. Severinskirche. Næsten jævnaldrende er Den gamle Synagoge fra 1094.

Ved Krämerbrücke (Europas længste, komplet bebyggede bro) møder I på formiddagens byrundtur et betagende miljø med mange små forretninger og cafeer.

Augustinerkloster Erfurt

Om eftermiddagen finder vi ved Stotternheim ”gerningsstedet”, hvor en mindesten markerer det skæbnesvangre lynnedslag. Herefter skal I på rundvisning i Augustinerklostret. Hotellets middag erstattes denne aften af et ”historisk” måltid – gælder både menu og betjening – på værtshuset Christoffel.

 

 

Dag 5: (Wartburg/Eisenach)

Wartburg

Dagen byder på en lille udfordring. En vandretur op til Tysklands mest kendte borg Wartburg til rundvisning med en lokal dansktalende guide. Her opholdt Luther sig inkognito, forklædt som junker Jørg. Han blev bragt dertil efter et fingeret overfald af sin fyrstelige protektor Frederik den Vise, som ikke stolede på kejserens løfte om frit lejde til rigsdagen i Worms, hvor Luther havde sluttet sin forsvarstale for ikke at kunne afsværge sit angreb på pavedømmet med ordene ”…jeg kan ikke andet.”

 

 

Efter 300 dage afbrød Luther det ufrivillige ophold, som bevirkede en oversættelse af det Ny Testamente fra græsk til tysk. Det spredtes som en steppebrand; ikke bare over Tyskland, men hele Europa takket være Gutenbergs opfindelse af bogtrykkerkunsten.

På vej tilbage til Erfurt standser I kort i Eisenach ved Lutherhaus, Luthers hjem hos patricierfamilien Cotta under hans skolegang i byens anerkendte latinskole.

Eftermiddagen giver mulighed for et pusterum. Måske til at lade sig friste af Krämerbrückes mange boder og cafeer.

 

Dag 6: (hjemrejse)

Afgang kl. 7:30. Hotellet forsyner jer med lunchpakker. Sidste fællesmåltid er en middag, inden I atter ser de hjemlige egne.

 

Pris pr. person:
Kr. 5.475  –  (ved min. 36 deltagere).
Tillæg for enkelt værelse kr. 800 (begrænset antal).

 

Prisen dækker:
Overnatning i dobbeltværelse, helpension, entré på nævnte seværdigheder, bus og dansk guide på turen.

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde eller forespørge:

    Dit navn (skal udfyldes)

    Din e-mail (skal udfyldes)

    Hvilken tur drejer det sig om (skal udfyldes)

    Din besked

    (udfyldes med et tal)