1-dags udflugter – eksempler

Sydslesvigs vestkyst og Fredriksstad

Via Ribe og Tønder køres til grænsen. Ved Nibøl forlader I den lige vej og følger kystvejen for at opleve Nordfrislands særprægede kog-landskab.

Et kort ophold ved Schlütsiel giver mulighed for at skue ud over vadehavet med Halligerne, de uinddigede øer.

Røde HaubargVidere til Husum ud på halvøen Ejdersted for at undres over den Den røde Haubarg‘s monumentale bygning.

I skal se den gamle fæstnings- og havneby Tønning, som skulle have været Danmarks eksporthavn, hvis ikke Sønderjylland var gået tabt efter nederlaget i 1864. Området opleves dels fra bussen og dels til fods langs havnen.

FrederiksstadDerefter går turen til hollænderbyen Fredriksstad, som på grund af sine kanaler (grachter) også kaldes ”Nordens Venedig” og “Lille Amsterdam”. Byen er lukket område for busser, men en byvandring giver også den største oplevelse af denne idylliske by.

Vi slutter med en sejltur gennem grachterne.

Så går det nordpå igen til grænsebyen Süderlügum, hvor der helt sikkert bliver tid til at lade sig friste i en grænsebutik.

I kan derefter glæde jer til en middag på Landhaus Smaga.

Sejl tur på Ejder floden

Bussen kører til Tønning, hvor færgen venter.

Floden EjderenI skal ud på en dejlig tur op af floden Ejderen. I sejler gennem det smukke slesvig-holstenske landskab, hvor fantastiske og dyrerige naturområder passeres. Sejlturen tager ca. 3,5 time.

Kaptajnen fortæller undervejs lidt om, hvad I kommer forbi – dog kun på tysk.

Undervejs får I en stor frokostbuffet.

Når I ankommer til Süderstabel, vil bussen stå klar til at køre nord på igen, Turen går ud til kysten hvor I kan nyde en kop eftermiddagskaffe, inden der fortsættes til grænsen. Her gøres der et lille stop ved grænsekiosken.

Tur til Slesvig og A. P. Møller Skolen

Første stop bliver ved Danevirke Museum, hvor I ser lidt af det gamle fæstningsværk og ikke mindst arkæologernes seneste store fund, som er Danevirke voldanlæggets seks meter brede port, der i 450 år gjorde Hærvejens passage muligt.

Restaurant WikingturmEfter besøget skal I spise på byens højest beliggende restaurant, Restaurant im Wikingeturm, som ligger på 26. etage. Under middagen kan I nyde udsigten over Slien og Slesvig by.

Således godt beskyttet af Danevirke kunne Slesvig udvikle sig til biskop- og hertugby, som i dag trækker turister til domkirken Skt. Petri med sit klenodie, Brüggemanns Altertavle.

Næste punkt på programmet er en lille gåtur i den gamle bydel Holmen, som engang var en ø i Slien.

Slesvig er ikke kun historie. Nutiden møder man i byens nyeste arkitektoniske seværdighed A. P. Møller Skolen. En gave fra A. P. Møllerfonden til Sydslesvig. Skolen åbner dørene for en rundvisning.

AP Møller SkolenSkolen blev indviet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II den 1. september 2008.

Bygningen er 120 m lang og 60 m bred, med i alt 15.000 tagkvadratmeter. Det hele ligger på en 100.000 kvadratmeter stor grund, svarende til ca. 20 fodboldbaner.

Tværs gennem husets sydlige halvdel, henover aula og videnscenter, hænger Olafur Eliassons ”Tellurium”, et lyskunstværk forestillende solsystemet. Værket fanger lyset, der strømmer ind i bygningen fra oven og fra siderne, og reflekterer det tilbage i forskellige former og farver.

AP Møller SkolenBygningen har karakter af en stor teglmursten, gennemskåret af dels et kobbertag på langs og en indskubbet granitstav på tværs.

Arkitekt C. F. Møller har tegnet bygningen samt indrettet den i skandinavisk, tidløst design. Byggeriet er udført af Maersk Construction.

Byggematerialerne er bl.a. gule specialsten fra Egernsund, indisk, kinesisk og bornholmsk granit, canadisk rød-eg, alm. egetræ, ahorntræ og linoleum. Taget er af kobber.

Hallig Hooge

Turen går til Hallig Hooge, som med sine 574 hektar og 11 værfter er den næststørste af de 10 halliger i det nordfrisiske vadehav. På Hooge lever der (afhængigt af årstiden) op til 120 mennesker.

Hallig HoogeHallig er oprindeligt en vadehavsø uden diger. En hallig er derfor stærkt udsat for oversvømmelse i forbindelse med kraftig højvande eller stormflod. De fleste halliger har dog lave sommerdiger nu.

På beboede halliger er husene bygget på såkaldte værfter, det vil sige kunstigt opkastede høje, så husene ikke oversvømmes ved højvande, men hvor resten af øen oversvømmes. En typisk vinter sker det 20-30 gange.

Bussen parkeres på havnen i Schlütsiel, og I sejler med færgen kl. 9:30.


Hestevogn Hallig HoogeØen er bilfri – og transporten foregår i hestevogn/prærievogn.

I lægger ud med et besøg hos øens kirke, inden ankomst til kroen, hvor frokosten indtages.

Efter frokost skal I videre til øens største værft (Hansværft), for at overvære en forevisning i stormflodsmuseet og se en Fehting, som er en kunstig dam til opsamling af det livsnødvendige regnvand.

KongepeselI skal opleve Kongepeselen, øens flotteste rum, som øboerne stillede til rådighed for Frederik d. 6., da en hård februar-stormflod tvang kongen til at forlænge sit inspektionsophold til 3 dage.

Sidst på dagen tager I med færgen retur til Schlütsiel, hvor bussen venter.

Næste stop er Süderlügum, hvor I spiser aftensmad på Landhaus Smagas.

Föhr

Vi kører via Ribe Tønder til Dagebul, undervejs vil vi nyde en kop kaffe og et rundstykke i bussen.

Vi nyder vores middagsmad når vi kommer til Fôhr derefter kommer vores Guide og tager os med gennem et frodigt,afvekslende landskab og idylliske landsbyer med mange maleriske, stråtækte friserhuse.

Transporten vil være i et lille tog (bimmelbahn)

Efter rundturen bliver der tid til en lille tur ned af den skønne strandpromenade hvor vi kan nyde feriestemningen.

Har du ikke været på Föhr før, så er der nu en mulighed for at besøge den grønne ø i det sydslesvigske vadehav i læ for vestenstormene af øerne Sild og Amrum.

Øen er cirka 12 km lang og 6,8 km bred. Øen er med et areal på mere end 80 km² den næststørste nordfrisiske vadehavsø. Det med 13,2 meter højeste punkt på øen ligger lidt syd for landsbyen Øvenum. Föhr er overvejende en marskø, her findes ikke hede, klitlandskaber eller skove, som på naboøen Amrum. Øens nordvestlige del blev ofte oversvømmet, og blev først inddiget i midten af 1900-tallet. Mellem Ytersum og Wyk findes en 15 km sammenhængende sandstrand.

Vi skal også besøge kirken med de talende Gravsten. Her fortæller gravsten både med tekst og billeder hvilken mand der ligger begravet.

Med i prisen er: Rundstykke og kaffe. Middag. Let aftensmad på færgen. Guidet tur med lokal dansk talende guide. Færge samt bus.

Ja tak, jeg er interesseret i turen:

Ønsker du at høre mere om lignende ture, er du velkommen til at give os et kald på 75297017 eller sende en mail på ansagerturist@ansagerturist.dk